Java

Java downloaden

Programma’s
4/5
312 reviews

Downloads: 1231x

Laatste update: 28 - 11 - 2022

Download Java

Java is een computerplatform en programmeertaal. Het systeem is in 1995 geïntroduceerd door Sun Microsystems. Veel websites en applicaties werken alleen als Java op het systeem is geïnstalleerd. Dit worden er elke dag meer. Java is betrouwbaar, veilig en snel. Java is overal. Denk aan laptops, gameconsoles, wetenschappelijke computers, internet en telefoons. Je kunt het zo gek niet bedenken en Java is er.

Ontwikkelingen Java

Java is begin jaren 90 ontstaan. Het is opgezet door een klein dochterbedrijf, Sun Microsystems genaamd. Dit was onder leiding van James Gosling. In het begin richtte het kleine bedrijf zich op software voor zogenoemde settopboxen (STB). Dit is een elektronisch apparaat dat de televisie kan verbinden met externe bronnen als kabel, satellietschotel en telefoonlijn. Het signaal wordt gedecodeerd zodat het op de televisie is te zien. Enkele onderhandelingen mislukten en ze begonnen aan Java. In eerste instantie werd de naam Oak (eik). Dit was wat ze zagen wanneer ze naar buiten keken. Echter bleek er al een programmeertaal met deze naam te zijn. Uiteindelijk werd het Java, een verwijzing naar koffie.

Java programma

Java werd in eerste instantie gepromoot als programmeertaal voor allerlei elektronische apparaten. Denk aan koelkasten, afstandsbedieningen en televisies. Het wereldwijde web begon meer aan populariteit te winnen. Het bedrijf Sun bedacht dat ze hun taal goed voor deze web omgeving konden gebruiken. Van hieruit is Java verder gegroeid.

Waarom Java?

Java is de basis van elk netwerkapplicatie. Het is de norm wanneer het gaat om het ontwikkelen en beschikbaar maken van ingesloten/mobiele applicaties, games, bedrijfssoftware en inhoud. Op het merendeel van de zakelijke computers wordt Java uitgevoerd en Java wordt op meer dan 3 miljard mobiele telefoon uitgevoerd. Er kunnen geavanceerd applicaties mee worden ontwikkeld. Het is in de loop der jaren uitgebreid getest, verbeterd en uitgebreid door ontwikkelaars. Het heeft vele mogelijkheden, waaronder het maken van programma’s en deze laten uitvoeren op een platform. Doordat het in hele uiteenlopende omgevingen kan worden uitgevoerd, kunnen bedrijven meer service aanbieden. Bovendien kan de communicatie, productiviteit en samenwerking vergroot worden.
Meest gedownload
Chrome
1.
Google Chrome
23500 downloads
CC Cleaner
2.
CCleaner
21500 downloads
Norton
3.
Norton Antivirus
20800 downloads
PDF creator
4.
PDF Creator
20800 downloads
Instagram
5.
Instagram
19200 downloads
Clean master
6.
Clean Master
18400 downloads

Downloaden van Java

De nieuwste versie van Java is gratis te downloaden via de website van Java (java.com). Via de website is er besturingssysteem een instructie voor het installeren van Java. Dit zijn instructies voor de besturingsprogramma’s:
 • Windows
 • Linux
 • Mac OS X
 • Solaris
Online en offline installatie
Er zijn verschillende manieren om Java te downloaden en te installeren, namelijk een online en offline downloaden:
 • Bij een handmatige en online installatie wordt een uitvoerbaar programmabestand gedownload. Deze wordt geïnstalleerd vanaf het internet. Nauwelijks tussenkomst van de gebruiker is nodig. De vereiste bestanden worden opgehaald via het internet. Belangrijk is daarom om verbonden te blijven met het internet. Problemen met de online installatie? Dan kun je de offline manier proberen. Daarnaast heb je beheerdersautorisatie nodig om Java op Microsoft Windows te installeren.
 • Bij de offline installatie moet er een uitvoerbaar bestand gedownload worden. Deze is beschikbaar op de pagina met handmatige downloads van Java. Het gedownloade bestand bevat alles wat nodig is voor een volledige installatie. Voordeel is dat je niet verbonden hoeft te blijven met het internet. Het bestand kan eventueel worden gekopieerd en worden geïnstalleerd op een andere computer (ook zonder internet). Ook hiervoor is beheerdersautorisatie nodig.
Downloaden en installeren van Java
Per besturingssysteem kan het downloaden en installeren van Java verschillend zijn. Dit voorbeeld is van toepassing op Windows. Indien je een ander besturingssysteem hebt (zoals Mac of Linux) kun je op de website van Java de instructies terugvinden. Dit kan via de volgende link:
Vervolgens klik je op het gewenste systeem om een gepaste instructie te krijgen. In onderstaande instructie is Java 7 of 8 van toepassing. Deze versie kunnen worden geïnstalleerd op Windows 2008 Servers, Windows 7 & 8, Windows XP, Windows 10, Windows Server 2012 en Windows Vista. Dit is een handmatige en gemakkelijke download:
 • Het is aan te raden om de internetfirewall op je computer uit te schakelen. Meestal is de firewall standaard ingesteld dat alle online of automatische installaties – zoals die van Java – worden geweigerd. Schakel de firewall daarom uit, alvorens aan de download en installatie te beginnen.
 • Ga naar de volgende pagina: https://www.java.com/nl/download/manual.jsp.
 • Klik vervolgens op Windows Online.
 • Er wordt een dialoogvenster weergegeven. Er wordt gevraagd of het bestand opgeslagen op uitgevoerd moet worden.
 • Klik op Run (uitvoeren) als het installatieproces direct uitgevoerd moet worden.
 • Klik op Save (opslaan) als je het bestaand op wilt slaan en later wilt installeren. Indien je deze optie kiest, moet je de juiste map kiezen op het bestand op te slaan. Tip is om deze op een bekende locatie op te slaan. Later kun dubbelklikken op het bestand om het te installeren.
Java Installeren
 • Het installatieproces wordt gestart. Klik – in het venster – op Install/Installeren. Hiermee accepteer je de licentievoorwaarden en ga je door met de installatie.
 • Vervolgens biedt Java de mogelijkheid om nog een aantal andere programma tegelijkertijd te installeren. Kijk welke programma’s je wilt hebben. Geen andere programma’s installeren? Vink deze dan uit. Vervolgens kun je op Next klikken.
 • Er volgen nog een aantal dialoogvensters. Hierin bevestig je de laatste stappen van de procedure. Klik in het laatste venster op Close/Sluiten. Hiermee voltooi je het installatieproces van Java.
 • Het kan zijn dat de computer of de internetbrowser opnieuw opgestart moet worden om het proces volledig te voltooien. Dit wordt aangegeven.
Het updaten van Java
De nieuwste versie bevat belangrijke uitbreidingen. Dit om de stabiliteit, veiligheid en prestaties van de applicaties van Java op de computer te verbeteren. Bij het installeren van de gratis update blijven de Java-applicaties efficiënt en veilig werken. De nieuwste versie is evenals te downloaden via de website van Java: www.java.com.